Hobbit: Smaug'un Çorak Toprakları Aralık'ta sinemalarda!

Sponsorlu Bağlantılar

John Ronald Reuel Tolkien'in yazdığı ve milyonları etkileyen Hobbit, Yüzüklerin Efendisi serilerinden ilk olarak sinemaya aktarılan Yüzüklerin Efendisi: Yüzük Kardeşliği (Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring) 2001 yılında gösterime girdi ve gelmiş geçmiş en iyi filmler arasında yer aldı. Zamanla yüzüklerin efendisi fanları oluşmaya başladı ve bilgisayar oyunu piyasaya sürüldü. İzleyenleri kendi dünyasına alan ve hayali bir dünya inşaa edip, gerçek hayatta görmediğimiz nice karakteri bünyesinde barındıran bu serinin aslında ilk kitabı Hobbit. Hobbit bu dünyanın ana kitabıdır. Yüzüklerin efendisi serisi çekilip milyonlara izletildikten sonra geçen yıl Hobbit: Beklenmedik Yolculuk(2012) filmi piyasaya sürüldü. Film ilk başlarda çok ilgi gördü fakat bir yüzüklerin efendisi havası beklemek düşkırıklığına neden oldu. Buna rağmen film yine birçok kişi tarafından sevildi. Hobbit de yüzüklerin efendisi serisi gibi üçlü olacak. Üçlünün ikinci filmi ise pek yakında Hobbit: Smaug'un Çorak Toprakları ismiyle Aralık'ta hobbitseverlerle buluşacak. Orijinal ismi The Hobbit: The Desolation of Smaug olan ve Smaug'un viranesi olarak da bilinen film görselleriyle yine bizi büyüleyecek gibi görünüyor.

Filmin fragmanı buradan yayınlandı. Türkçe altyazılı fragmanı ise buradan izleyebilirsiniz. Peter Jackson'ın yönetmenliğini yaptığı Hobbit: Smaug'un Çorak Toprakları Türkiye'de 13 Aralık 2013'te 3D olarak vizyona girecek. Bilet fiyatları ise sinema salonlarına göre değişkenlik gösterebilir.


Sponsorlu Bağlantılar

Facebook arkadaşlarımı etiketliyor sorunu

Sponsorlu Bağlantılar

Facebooka girdiğimizde çeşitli paylaşımlarda etiketlendiğimizi görüyoruz. Fakat son günlerde dikkat çeken bazı etiketlenmeler oluyor. Bazı sayfalara yorum şeklinde veya kişinin sayfasında bir paylaşımda topluca etiketlendiğimizi görüyor, bunun bir virüs olduğunu anlıyoruz. Facebook etiketleme virüsü dediğimiz bu rahatsız edici uygulama, video gibi görünen ve ilgi çekici başlıklarla sunulan bu paylaşımlarda etiketlenip linke tıklamamızı istiyor. Linke tıkladığımızda ise arkadaşımızın başına gelen bizim başımıza da geliyor. Bu sorundan kurtulmak için uygulamaya neyin neden olduğunu saptamak gerekir. Fakat bu biraz zahmetli bir işlem olacağından adım adım virüs temizleme işlemleri yapılmalıdır.

Eğer chrome kullanıyorsanız adres çubuğuna chrome://extensions yazıp uzantıları kontrol edin. Başka bir seçenek olarak boş bir sekme açıp gelen ekranda en aşağıda en çok ziyaret edilenler'in yanında uygulamalara tıklayın. Uygulamaları bulamadıysanız adres çubuğuna chrome://apps/  yazarak uygulamaları görebilirsiniz. Burada yabancı bir uygulama görürseniz kaldırın. Kaldırmak için sağ tıklayıp chrome'dan kaldır demeniz yeterlidir. Hatta hepsini kaldırsanız bile zararınız olmaz, güvendiklerinizi tekrar kurabilirsiniz sonradan. Facebook uygulama yönetimi olan "https://www.facebook.com/settings?tab=applications" sayfasından güvenmediğiniz tüm uygulamaları kaldırın. Güncel bir antivirüs programıyla bilgisayarı taratın. Son olarak facebook şifrenizi ekran klavyesiyle değiştirin. Sorunu devam edenler yorum olarak iletebilirler.

Facebook etiketleme virüsüne maruz kalmamak içinse önlem almak gerekir. Öncelikle bilgisayarda sürekli antivirüs programı açık olmalı. Ayrıca her paylaşıma tıklanmamalı, bağlantı adresinin nereyi gösterdiği kontrol edilmeli. Bağlantının üzerine gelindiğinde nereye yönlendirileceğinizin linki yazacaktır. Arkadaşlarınızın alışık olduğunuz yazım tarzının dışında bir paylaşım görürseniz özellikle şüphelenin, paylaşıma özellikle tıklamanızı istiyorlarsa, en güvendiğiniz kişi olsa bile temkinli olun, çünkü böyle virüsler ilgi çekici başlıklarla, tanıdıklarınızın sayfasından sunulur. Böyle bir uygulama gördüğünüzde sakın tıklamayın, arkadaşınıza mesaj atıp durumu izah edin.


Sponsorlu Bağlantılar

Vine nedir? Vine video çekimleri nasıl yapılır?

Sponsorlu Bağlantılar

Son zamanlarda facebookta, twitterda paylaşımlarda sıkça gördüğümüz 6 saniyelik videolar vine programıyla çekilmiş videolardır. En iyi vine videoları sayfalarında paylaşılan ve ülkemizde rağbet gören bu videolar başlangıçta iphone cihazlarında çalışıyordu. Şimdi ise android cihazlarda da çalışıyor. Ayrıca windows phone cihazınızda da kullanabilirsiniz.
Windowsphone için buraya
Android için buraya
Iphone cihazları içinse appstore'a girip vine uygulamasını indirip kurabilirsiniz.
Twitter tarafından yayınlanan vine uygulaması 6 saniyelik video çekimlerine izin veriyor. Çekim esnasında videoyu durdurup devam ettirebiliyorsunuz.

Vine nasıl kullanılır?

Kurulum ve üyelik işlemlerini bireysel tercihlerinize göre tamamladıktan sonra programda sağ üst köşede kamera simgesine tıklayın. Ekrana dokunduğunuz gibi çekim başlayacaktır. Ekrandan elinizi çektiğinizde ise çekim duracaktır fakat çekim bitmeyecektir. Çekimin bitmesi için 6 saniyenin dolması gerekir. Çekim tamamlandıktan sonra izleyip değerlendirebilirsiniz. Eğer istemezseniz paylaşmadan silebilirsiniz. Dilerseniz sonraki ekranda facebook, twitter gibi sosyal paylaşım sitelerinde paylaşabilirsiniz. Vine çekiminize başlık da ekleyerek daha çok izlenmesini sağlayabilirsiniz.

Vine hesabınızdan diğer kullanıcıların eklediği vine çekimlerne de bakarak vine çekimleri nasıl yapılır, nasıl ilgi çeker konusunda fikir edinebilirsiniz.






Sponsorlu Bağlantılar

Facebookta beğenmediğim sayfalar beğeniliyor

Sponsorlu Bağlantılar

Bazen facebookta bir gruba, sayfaya girdiğinizde o grubu beğenmiş olduğunuzu görüyor fakat ne zaman beğendiğinizi bir türlü hatırlamıyorsunuz. Ya da arkadaşınızın anasayfasında bir siteyi beğendiğiniz görünüyor ama herhangi bir beğeni butonuna tıklamış da değilsiniz. Öyleyse neden oluyor bunlar?

Facebookta isteğiniz dışında beğeniler iki nedenden olur. Birincisi sisteminize, hesabınıza bulaşmış bir virüs. Diğeri ise sitelerine otomatik beğeni scripti yerleştirilmiş sitelerden dolayı. Otomatik beğeni kodu bulunan siteler kodun içine beğenilecek sayfayı yerleştiriyorlar ve siz o sitede bir işlem yaptığınızda o videoyu, haberi, paylaşımı beğendiğiniz haber kaynağında görünüyor. Duvarınıza baktığınızda ise o beğeniyi göremiyorsunuz. Arkadaşlarınız anasayfalarında sizin o haberi, videoyu, siteyi beğendiğinizi görüyorlar. Bu beğenileri yok etmek ve anasayfada görünmesinin önüne geçmek için hareketler dökümünü kullanabilirsiniz. Hareketler dökümü için gizlilik ayarlarına sonra da "paylaştıklarımı kimler görebilir" kısmından 'hareketler dökümünü kullan'a tıklayabilirsiniz. Hareketler dökümünde sol menüde "beğenmeler"e tıklayın. Buradan beğendiğiniz tüm paylaşımlar ve siteleri görebilirsiniz. İsteğiniz dışında beğenmeleri buradan kaldırabilirsiniz.

Eğer hesabınız birinci olarak bahsettiğimiz gibi hiç girmediğiniz siteleri, sayfaları da beğeniyorsa virüsten şüphelenilir. Öncelikle ekran klavyesiyle facebook şifrenizi değiştirmeyi deneyin. Ardından uygulamarı yöneteceğiniz bölüme yani "https://www.facebook.com/settings?tab=applications" buraya gidin. Gizlilik ayarlarından "uygulamalar"a tıklayarak da bu bölüme gidebilirsiniz. Buradan kullandığın uygulamalar kısmından şüphelendiğiniz uygulamaların sağındaki çarpı simgesine tıklayıp uygulamayı kaldırın. Gerekirse tüm uygulamaları kaldırıp işleme devam edin. Şimdi iyi bir antivirüs programıyla bilgisayarı tarayın. Tarama işleminin ardından tarayıcınızdaki uygulamaları kontrol edin. Facebook'a girişi sürekli chrome ile yapıyorsanız bir de firefox ya da internet explorer ile deneyin. Soruna asıl neden olan tarayıcı ise uygulama ayarlarından yabancı tüm uygulamaları kaldırın.

İki nedenden bu beğenilerin olacağını söyledik fakat birinin hesabınıza girip bu beğenileri yapacağını da hesaba katmanız gerekir. İlk başta söylediğimiz gibi facebook şifrenizi hatta mail şifrenizi değiştirmeniz ve virüs taraması güvenliğinizi arttırabilir.

Sponsorlu Bağlantılar

Dilekçe nasıl yazılır?

Sponsorlu Bağlantılar

Özellikle devlet dairelerinde yaptığımız işlemlerde sıkça karşımıza çıkan dilekçe yazma işi özel sektörlerden konsolosluklara kadar her yerde çıkıyor karşımıza. Halini arzetmek, talepte bulunmak, gereğinin yapılmasını istemek üzere hazırlanan bu dilekçelerin belli bir planı ve yazma biçimi vardır. Bu yazma biçimlerine, üsluba uymak dilekçenin ciddiye alınması ve işlemin daha hızlı olmasına katkıda bulunabilir. Gelelim dilekçe nasıl yazılır konusuna.

Aşağıda dilekçe genel olarak nasıl yazılır planı bulunmaktadır.


Eğer devlet kurumuna yazıyorsanız dilekçeyi, kurum adına örneğin "... başkanlığı'na" veya " ..... şube müdürlüğü'ne" şeklinde başlık atabilirsiniz. Ya da özel bir kurum için kurumun tam adını yazdıktan sonra "genel müdürlüğü'ne" şeklinde yazabilirsiniz başlığı. Kurum adının sağ altına şehir yazınız. Sonra planda belirtilen şekilde dilekçenizi uygun kelime-cümlelerle yazınız. Yazınız okunaklı olmalıdır. Bilgisayardan dilekçe yazarak da çıktı işleminden sonra imza atarak dilekçenizi hazırlayabilirsiniz. Dilekçenin sonuna arz ederim yazmanız dilekçelerin genel kabul edilmiş yazım tarzıdır. Sol tarafa adresinizi sağ tarafa ise tarih, ad soyad yazdıktan sonra imza atarak dilekçenizi sonlandırın. Dilekçenin kağıdında hangi yazı nereye gelecek planını yapmanız dilekçenin göze görünürlüğü açısından önemlidir. Dilekçe yazarken konuyu net cümlelerle, dolandırmadan ifade etmeye gayret ediniz.

Sponsorlu Bağlantılar

Bilgisayarımdan ses gelmiyor ne yapmalıyım?

Sponsorlu Bağlantılar

Bilgisayardan ses gelip gelmemesi için çeşitli sebepler olabilir. Sorunun neyden kaynaklandığını anlamak için bilgisayarın sağ altında bulunan ses simgesine tıklanıp ses düzeyleri kontrol edilir. Bazı programlar otomatik olarak bu düzeyleri aşağı çekip sessizleştirebiliyorlar bilgisayarı. Eğer ses düzeyleri normalse bir müzik ya da video dosyasını açıp dosyanın ilerleyip ilerlemediğini kontrol ediniz. Örneğin winamptan bir şarkı açtığınızda şarkı ilerliyor görünüyor ve ses yoksa o zaman bu sefer hoparlörü kontrol etmekte fayda var. Hoparlör açıksa eğer hoparlörün fişi çıkarılır ve çalışan başka bir hoparlör ya da kulaklıkla test edilir. Fişi doğru yere taktığınızdan emin olun. Eğer laptopta yapıyorsanız bu işlemi laptopın hoparlörünün bozulmuş olabileceğini hesaba katıp kulaklık girişinden test yapınız.

Bazen de bilgisayardan ses sürücüsü silindiği için bir müzik dosyasını açtığınızda programın hata verdiğini görürsünüz. Bilgisayarınız açıldığında da videoları izlediğinizde de sesleri duyamazsınız. Her bilgisayar için bu hata farklı olabiliyor. Her bilgisayarın ses sürücüsü farklı çünkü. Bunun için aygıt yöneticisinden yüklü driverlarda hata olup olmadığı kontrol edilir. Hata olan yani yüklü olmayan driverlar aygıt yöneticisinde görünür. Windows 8 için başlat/denetim masası/sistem ve bakım/aygıt yöneticisi yolu izlenirken windows xp sürümlerinde denetim masasından sisteme ardından donanım, aygıt yöneticisi diyerek sürücüler kontrol edilebilir.

Tüm kontrollere rağmen ses almıyorsanız ses kartınızda arıza meydana gelmiş olabilir.

Bu kontroller işinize yaramadıysa ya da anlamadığınız kısımlar olduysa yorum yazarak durumunuzu iletebilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar

Bedelli askerlik mi geliyor? 25 yaşa bedelli askerlik haberi

Sponsorlu Bağlantılar

Her yıl belli aralıklarla gündeme gelen ve tekrar olup olmayacağıyla ilgili haberler yapılan bedelli askerlik konusu şu sıralar yine gündeme oturdu. Çözüm süreciyle ilgili askerlik mevzusunda düzenleme gerektiğini söyleyen ve profesyonel orduya geçişin çalışmalarının yapılması gerekliliğini belirten Başbakan Erdoğan daha önce bedelli askerlik ile ilgili sorulara şimdilik yok diyordu. Fakat yakın zamanda bedelli askerliğe yeniden yeşil ışık yakıldığı konuşuluyor. Ak parti genel başkan yardımcısı Numan Kurtulmuş bedelli askerlik konusuna sıcak baktığını ve bunu söylerken askerliğini yapamamış 400 binin üzerinde gencin durumunu da göz önünde bulundurduğunu belirtti. Askeri sistemde düzenlemeyle, profesyonel orduya geçiş sürecinde bedelli askerliğin çıkabileceğini belirten Numan Kurtulmuş, Genelkurmay Başkanlığı'nın bedelli talebi olmadığını fakat hükümet olarak bu durumun zaman zaman konuşulduğunu belirtti. Gündeme bir anda düşen ve "bedelli askerlik müjdesi" şeklinde çıkan haberlerden sonra başbakan yardımcısı Bekir Bozdağ bedelli askerlik açıklamasının Numan Kurtulmuş'un temennisi olduğunu, şu an böyle bir çalışma yürütülmediğini belirtti.

Tekrar Numan Kurtulmuş'a sorular yöneltildiğinde ise Numan Kurtulmuş şimdiye dek bedelli askerlik konusuna sürekli sıcak baktığını, bunu profesyonel orduya geçiş sürecinde son kez uygulamaya koyup askerliğini yapamamış kişilerin yararlanması amacıyla düşündüğünü ifade etti.

Bedelli askerlik çıkarsa eğer yaş sınırı ne olacak?

Sorular üzerine Numan Kurtulmuş bedelli askerlik yaşı ile ilgili olarak yaş sınırını 25, bedelli askerlik ücretini ise 15 bin tl olarak düşündüğünü belirtti.


Sponsorlu Bağlantılar

Twitter hesabında tweetleri gizleme

Sponsorlu Bağlantılar

Twitter'da bazı kullanıcılara tıkladığınızda "adlı kişinin tweetleri gizlidir." ibaresini görebilirsiniz. Bunun anlamı şudur ki; tıpkı facebookta olduğu gibi birbirinizin listesinde olmadan gönderilerini yani tweetlerini göremezsiniz. Eğer siz de bu şekilde hesabınızı hesabınızı gizlemek yani sadece takibini kabul ettiğiniz kişilere tweetlerinizi açmak istiyorsanız izlemeniz gereken yol şudur;


Sağ üstte bulunan dişli çark simgesinden ayarlara tıklayın. Ardından güvenlik ve gizliliğe tıklayın. Aşağıda gizlilik başlığı altında "tweetlerimi korumaya al"ı seçili hale getirdiğinizde bundan böyle yazacağınız tweetleri gizlemiş olursunuz. Yani sadece onay verdiğiniz kişiler tweetlerinizi görebilir. Dışardan hesabınıza bakıldığında tweetleriniz görünmez.

Mobil twitter tweet gizleme

Mobil cihazlarına indirilen twitter uygulamasında web arayüzüne göre bazı eksiklikler var. Tweet gizleme ayarı da bu eksikliklerden biri gibi gözüküyor, android cihazlarda twitter uygulamasında yaptığımız testte tweet gizleme ayarı olmadığını gördük, bu şekilde tweet gizleme ayarı görünmeyenler twitter.com'dan giriş yapmayı deneyip yukarıdaki ayarlamaları yapabilirler.

Sponsorlu Bağlantılar

Instagram fotoğraflarını cihaza kaydetmek nasıl olur?

Sponsorlu Bağlantılar

Instagram programıyla çektiğiniz veya cihazdan ekleyip efektle süslediğiniz bir fotoğrafı cihazınızdan görebilirsiniz. Bunun için normal instagramlama işleminini sürdürürken son aşamada fotoğrafınızı paylaşmadan direkt fotoğraf cihazınıza düşecektir. Fotoğrafınızı paylaşsanız da paylaşmasanız da android telefonunuzda dosyalarım'a tıklayıp pictures/Instagram klasörünü takip ederek instagramladığınız fotoğrafları görebilirsiniz. Eğer fotoğraflarınızı cihazınızda görmüyorsanız iphone telefonlar için sağ üst köşede dişli çark simgesine, ardından "kütüphaneye kaydet" seçeneğine tıklayarak instagramladığınız fotoğrafları direkt cihazınızda klasörde izleyebilirsiniz.

Telefonunuza kayıtlı instagram fotoğraflarınızı bluetooth, kablo, kart vs... yardımıyla bilgisayarınıza da aktarıp fotoğraflarınızı depolayacağınız klasörler oluşturabilirsiniz.

Instagram fotoğraflarını direkt bilgisayara yüklemek istiyorsanız eğer yukardaki işlemle daha kısayoldan yapabilirsiniz. Fakat seçerek bu işlemi yapmak istiyorsanız instagram web sitesinden yani instagram.com'an giriş yaparak fotoğrafları tek tek sağ tıklayıp kaydet işlemiyle bilgsayarlarınıza indirmeniz mümkündür.

Sponsorlu Bağlantılar

Instagram kişi engelleme ve engel kaldırma

Sponsorlu Bağlantılar

Instagram'da kişi nasıl engellenir?

Instagram'da da diğer sosyal paylaşım sitelerinde olduğu gibi görmek istemediğiniz, rahatsızlık verdiğinizi düşündüğünüz hesaplar olabilir. Bu hesapları engelleyerek iletişiminizi koparabilirsiniz. Bilgisayarda ya da uygulamada Instagram'da birini engellemek için kişinin profiline tıklayın ve üstte sağda üst üste üç nokta simgesine tıklayın. 


Açılan menüde "engelle" seçeneğini göreceksiniz. Engelle dediğinizde karşınıza küçük bir seçenek çıkacak. Direkt engelleyebileceğiniz gibi "oluşturabileceği yeni hesapları engelle" de diyebilirsiniz. Tercihinizi yaptıktan sonra engelle deyin. 

PC'de ve Instagram uygulamasında hesap engellemek bu kadar kolay. 

Instagram'da kişi engeli nasıl kaldırılır?

Instagram hesabınızdan engellediğiniz bir kişinin engelini kaldırabilirsiniz. Bunu yapmak için kişinin profiline gidebilir ya da engel listesini kullanabilirsiniz. Öncelikle kişinin hesabına gidip engel kaldırmayı öğrenelim. Kullanıcının profiline gidiyoruz. Daha önce kişiyi engellediğimiz için "engellemeyi kaldır" butonu görünecektir. Bu butona dokunarak ya da sağ üstte üç nokta simgesine dokunup engellemeyi kaldır seçeneği ile engel kaldırabiliriz. 


Engel listesi nerede? Engel listesi görme

Uygulamada engel listesine şöyle ulaşılır: Ayarlar/ Gizlilik bölümüne gidin. Aşağı doğru inin ve Bağlantılar başlığı altında engellenen hesaplar bölümüne girin. Şimdiye dek engellediğiniz herkesi burada görebilir ve dilediğiniz hesabın engellemesini kaldırabilirsiniz. 

PC'de (bilgisayarda) engel listesine nasıl ulaşılır?

Bilgisayardan ya da instagram.com üzerinden Instagram kullananlar; ayarlar/gizlilik ve güvenlik bölümüne girin. Aşağı doğru inin ve hesap verileri yazısı altında hesap verilerini görüntüle deyin. 



Sonraki sayfada Bağlantılar başlığı altında "engellediğin hesaplar" yazısına tıklayın. 



                                                   


Bu sayede bilgisayarda Instagram engelleme listesine erişebileceksiniz.

Engel listesindeki kişileri silebilir miyiz?

Engel listesindeki kişileri silmenin bir yolu yoktur. Kişileri ya engelleyeceksiniz ya da engellerini kaldıracaksınız. Engelleyeyim ama engel listesinde de görünmesin derseniz şimdilik bunun bir çözümü yoktur. 

Engel kaldırınca kişi bunu anlar mı, bildirim gider mi?

Birinin engelini kaldırıp bir şeye bakacaksanız o kişiye bir bildirim gitmez. Tesadüfen o an hesabınıza bakmadığı sürece engelini kaldırdığınızı anlamaz. Fakat engelini uzun süreli yani kalıcı olarak kaldırırsanız ve o kişi de bir şekilde hesabınıza bakarsa engelli olmadığını anlayacaktır. 

Instagram'da engelleyince ne olur?

Birini engellediğiniz zaman o kişinin hesabında kullanıcı adı, profil resmi, biyografi gibi bilgileri görürsünüz fakat hesabın paylaşımlarını göremezsiniz. Gönderi, takipçi ve takip sayısını görür ama bunun içeriğini göremezsiniz. 

Biri sizi engellerse eğer o kişinin hesabını göremezsiniz. Ayrıca "Üzgünüz, bu sayfaya ulaşılamıyor." şeklinde uyarı da görebilirsiniz. 

Sponsorlu Bağlantılar

Instagram'da video çekmek, efekt eklemek ve paylaşmak

Sponsorlu Bağlantılar

Instagram fotoğraf paylaşımıyla ön plana çıksa da video özelliği de mevcuttur. Haziran 2013'te eklenen video özelliğini kullanmak için güncel instagram sürümünü kullanmak gereklidir. Tıpkı fotoğraf çekilir gibi en altta ortadaki simgeye tıklanır ve fotoğraf makinesinden video çekimine geçiş simgesine tıklanır. Video çekmeye başlamak içinse kırmızı simgeli video çekme simgesine basılı tutun. Parmağınızı çektiğinizde çekim duracaktır. Çekim süresince parmağınızı basılı tutun. Çekimden sonra ileri diyerek videoya fotoğraflarda olduğu gibi filtreler, efektler ekleyebilirsiniz. Cihazınızda yüklü bir videoyu paylaşmak içinse yine fotoğraf simgesine sonra da videoya geçiş simgesine tıklayın. Sağ alt köşeden cihazın fotoğraf/video albümüne geçiş yapın. Buradan videonuzu seçtikten sonra videonun 15 saniyelik bölümünü kırpmak için parmağınızla başlangıç ve bitişi seçin. Instagram 15 saniyelik video paylaşımına izin veriyor. İşlemi bitirdikten sonra ileri veya üstteki yeşil simgeli oka tıklayıp paylaşabilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar

Instagram hesabını facebook ve twitter'a bağlamak

Sponsorlu Bağlantılar

Instagram milyonlarca kullanıcının fotoğraf çekip efektler eklemesine olanak sağlıyor. Bu fotoğraflar instagram hesabından paylaşılıyor ve beğeni, yorum alıyor. Dilerseniz bu fotoğrafları facebook ve twtiterdan da paylaşabilirsiniz. Paylaşmak için linkini facebookta, twitterda duvarınıza yerleştirmeniz yeterli. Ama eğer ki instagrama yüklediğiniz her fotoğraf facebook, twitter anasayfasında görünsün istiyorsanız yani instagram hesabınızı facebook ve twittera bağlamak istiyorsanız, instagram hesabınızdayken anasayfaya tıklayıp kullanıcı adınıza ardından sağ üst köşedeki üst üste dizilmiş üç nokta simgesine tıklayın. Tercihlerin altında "paylaşım ayarları"na tıklayın. Buradan facebook, twitter, tumblr, flickr ve diğer sosyal paylaşım siteleri isimleri çıkacak. Bunlardan facebook'a tıkladığınızda facebook girişi gelecek, giriş bilgilerini doldurup tamam diyin. Instagramda bir fotoğrafa efekt eklediğinizde artık paylaş kısmında facebook, twitter veya hangi sosyal ağ bilgisini girdiyseniz aktif olacaktır ve tıkladığınız anda instagram fotoğrafınız sosyal ağda paylaşılmış olacak.

Sponsorlu Bağlantılar

Instagram uygulama ve pc'den çıkış nasıl yapılır?

Sponsorlu Bağlantılar

Instagram hesabınıza giriş yapıp hesabınızdan çıkış yapmadığınız sürece instagramı kapatıp açtığınızda yine aynı hesapta olursunuz. Yani uygulamayı veya tarayıcıyı kapatmak hesaptan çıkış anlamına gelmez. Mesela arkadaşınızın telefonundan instagram hesabınıza girip işlemlerinizi yaptıysanız işiniz bittiğinde çıkış işlemi yapmazsanız arkadaşınız daha sonra instagram uygulamasını açtığında direkt hesabınıza erişir. Ya da herhangi bir bilgisayardan Chrome ya da başka bir tarayıcı kullanarak Instagram'a giriş yaptıysanız, tarayıcıyı kapattığınızda oturumunuz kapanmaz. O bilgisayar kullanıcısı instagram.com'a girdiğinde direkt sizin hesabınız açılacak. Bu yüzden gerek başkasının telefon uygulamasından gerekse başkasının pcden Instagram'a girdiğinizde hesabınızdan çıkış yapmayı unutmayın. Öncelikle uygulamada instagram oturum kapatma nasıl oluyor bakalım. Sağ altta yer alan profil resminize dokunun. 


Ardından sağ üstte üç çizgi menüsüne dokunun ve çıkan seçeneklerden "ayarlar" deyin. 


Ayarlar açıldığında aşağı doğru inin ve "çıkış yap" deyin.


Böylelikle Instagram uygulamasından çıkış yapmış olacaksınız. 

Bilgisayarda Instagram çıkış yapma

Bilgisayardan instagram kullanıyorsanız tarayıcıyı kapatıp açtığınızda hesabınızın yine açık olduğunu görürsünüz. Bilgisayarda Instagram hesabım açık kalıyor diyenler aşağıdakiler uygulayabilir.

Instagram pc oturum kapatma oldukça kolay bir işlem.




Profil resminizin/profil simgenizin olduğu yere tıklayın ve çıkan seçeneklerden "çıkış yap" deyin. İşlem bu kadar. 

Sponsorlu Bağlantılar

Instagram isim (ad) ve kullanıcı adı nasıl değiştirilir?

Sponsorlu Bağlantılar

Instagram'da bir adınız bir de kullanıcı adınız bulunur. Biri sizin profilinizde görünen isminizdir, diğeri ise kullanıcı adınız ve bir yandan "profil linkinizdir."  Bir yandan Instagram'da isim değiştirme ve kullanıcı adı değiştirme nasıl yapılıyor görelim bir yandan ne anlama geldiklerini konu içerisinde anlatalım. Profilinizdeki bilgileri değiştirmek için sağ saltta yer alan profil resminize dokunun ve çıkan seçeneklerden "profili düzenle" deyin.




Ad ve kullanıcı adı bu bölümde değişmektedir. Burada ad bölümüne gireceğiniz isim birileri hesabınıza girdiğinde göreceği isimdir. Ad bölümünde Türkçe karakter kullanmak serbesttir. Örneğin adınız Ömer ise "Ömer" şeklinde yazmanızda bir sakınca yoktur. Ad bölümünde boşluk da bırakılabilir, gerçek isim yerine "kitap alıntıları" gibi bir isim de konabilir. Instagram'da bir başkasıyla adınız aynı olabilir. Bu yüzden buraya istediğiniz şeyi yazabilirsiniz. 



Kullanıcı adına geldiğimizde ise işler değişir. Kullanıcı adında Türkçe karakterler kullanılmaz. "Ömer" isimli biri kullanıcı adında Ömer kullanmak istiyorsa "omer..." şeklinde yazmalıdır. Ayrıca yazılacak isim bitişik olmalıdır. Örneğin kullanıcı adına "Ömer Ömer" yazmak istiyorsa bir kişi, bunu "omeromer..." şeklinde yazmalıdır. Instagram'da herkesin kullanıcı adı farklıdır, bu yüzden yazdığınız kullanıcı adı kabul edilmeyebilir. "... Kullanıcı adını kullanamazsın" uyarısı aldığınızda muhtemelen o kullanıcı adı başkasına aittir. Kimsenin kullanmadığı bir kullanıcı adı belirlemelisiniz. İşleminiz bittiğinde onay simgesine dokunup "değiştirme"yi tamamlayabilirsiniz.

Aşağıda görmüş olduğunuz örnek bizim deneme amaçlı açtığımız Instagram hesabıdır. Kullanıcı adımız "bilgiduragi" adımız ise "Bilgi Durağı"dır. 


Kullanıcı adımızı "bilgi durağı" şeklinde Türkçe karakter ve boşluk bırakarak yazamazdık. Bunun yerine "bilgiduragi" yazdık. Eğer biri daha önce "bilgiduragi" kullanıcı adını almış olsaydı bu durumda bu kullanıcı adını kullanamazsın şeklinde uyarı alırdık. Ad bölümüne ise ister Bilgi Durağı yazarız ister başka bir şey. Instagram'da birden fazla "Bilgi Durağı" adlı kişi olabilir ama birden fazla "bilgiduragi" kullanıcı adlı kişi olamaz.

Biri bizden instagram adresimizi istediğinde instagram.com/bilgiduragi ya da @bilgiduragi şeklinde paylaşabiliriz adımızı. 


Instagram isim değiştirme sınırı süresi nedir?

Instagram'da adınızı sürekli değiştiremezsiniz. Şimdilik Instagram'ın bu konuda koyduğu sınır 14 gün içinde sadece 2 kez şeklindedir. Böyle bir sınıra takılırsanız belirtilen süre geçtikten sonra yeniden isim değiştirebilirsiniz. 

Sponsorlu Bağlantılar

Instagram'da profil bilgileri nereden düzeltilir?

Sponsorlu Bağlantılar

Instagram programında diğer tüm sosyal medya araçlarında olduğu gibi profil güncelleme ayarları yapılabilmektedir. Profil bilgilerinizi düzenlemek istiyorsanız eğer instagram hesabınızdan anasayfaya gelin ve kullanıcı adınıza tıklayıp "profilini düzenle"ye tıklayın. Bir sonraki ekranda adınız, kullanıcı adınız, internet siteniz, biyografinizi girebilirsiniz. Ayrıca bu bölümden şifrenizi de değiştirebilirsiniz. Mail adresinizi de değiştirebileceğiniz bu bölümde telefon ve cinsiyet bölümlerini isteğe göre doldurabilirsniz.

Sponsorlu Bağlantılar

Instagram'da yorumları beğenenleri görme

Sponsorlu Bağlantılar

Instagram hesabınızda sizde ekli olan yani takip ettiğiniz kişi aktivitelerini görebilirsiniz. Facebooktaki haber kaynağı gibi kişilerin beğenilerini, yorumlarını görebilirsiniz. Bunun için Instagram programındayken en altta kamera simgesinin yanındaki ufak "baloncuk içinde kalp simgesine" tıklayınız. Buradan fotoğraflarınızı beğenenleri, yorum yapanları, arkadaşlarınızın beğendiği fotoğrafları, beğendiği fotoğrafları görebilirsiniz.

Bu yazı 2013 yılına aittir.

Sponsorlu Bağlantılar

Instagram bilgisayardan kullanılır mı?

Sponsorlu Bağlantılar

Daha önce de bahsettiğimiz gibi instagram telefonlardan/tabletlerden kullanılabiliyor. Yani bilgisayarınıza ek uygulama yüklemediğiniz sürece instagram programı bilgisayarda çalışmaz. Ama instagram internet sitesine giriş yapabiliyorum diyorsanız bu aynı şey değildir. Evet bilgisayardan instagram internet sitesine giriş yapılabilir. Fakat bilgisayardan instagram hesabınıza fotoğraf yüklemek ve instagram efektleri eklemek mümkün değildir. Bunlar instagram programıyla yapılabilir. Bilgisayardan ise instagram sitesinden kullanıcı adınız ve şifrenizle girerek profilinizi düzenleyebilir, yorumları kontrol edebilir, şifre değiştirebilir, biyografi yazabilir ve hesabınızı silebilirsiniz.

Güncelleme: İlk zamanlar Instagram bilgisayardan kullanılmıyordu ama artık direkt sitesine girip kullanmak mümkün. Tabii uygulama gibi olmayacağını belirteyelim. Özellikleri sınırlı olarak kullanırsınız. https://www.instagram.com/ adresine bilgilerinizle giriş yaptıktan sonra bilgisayardan instagram kullanabilirsiniz fakat değindiğimiz gibi her özelliğe erişemeyeceksiniz.

Sponsorlu Bağlantılar

Instagram'da mesajlaşma var mı?

Sponsorlu Bağlantılar

Milyonlarca kullanıcı tarafından kullanılan instagram uygulaması fotoğraflara eklediği efektlerle insanlara fotoğrafı sevdiriyor. İnsanların çektiği fotoğraflara farklı boyutlarda bakma olanağı veren ve bunu arkadaşlarıyla, tanımadıklarıyla paylaşmasını sağlayan bu sistemde takip etmek, takip edilmek, beğenmek, yorum yapmak gibi seçenekler var. Fakat ne yazık ki bu seçeneklerin yanında mesaj atmak, mesaj almak yok. Kullanıcılar fotoğraflar yoluyla tanıştıkları kişilerle tanışmak, mesajlaşmak istiyorlar fakat instagramda henüz bu özellik yok. Yakın zamanda instagrama mesajlaşma özelliği geleceği söyleniyor fakat şimdilik kesin bir bilgi yok.Yani instagramda mesajlaşma var mı sorusunun cevabı şimdilik "hayır"dır.

Güncelleme: Artık instagram'da direkt mesaj uygulaması var. Bu özellikle mesaj olarak sadece fotoğraf ve video atabiliyorsunuz, yazı yazamıyorsunuz.

Yeni Güncelleme: Artık her şekilde mesaj atılabiliyor, yukarıdaki bilgiler ilk zamanlara aittir. Instagram mesaj atma konusunu inceleyebilirsiniz. 

Sponsorlu Bağlantılar

Siyasi parti üyelik sorgulama ve iptal etme

Sponsorlu Bağlantılar

2011 yılında Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının uygulamaya koyduğu sistemle internetten siyasi parti üyeliği öğrenilebiliyor. Yayınlandığında tepki çeken ve bir patronun veya kurumun kişinin hangi siyasi partiye üye olduğunu  sorgulayabileceği ve bunun tam bir fişleme programı olduğundan söz ediliyordu. Fakat sistem şimdi T.C kimlik no'nun yanı sıra anne kızlık soyadı bilgisini de istediğinden daha güvenilir hale geldi. Tabi yine de anne kızlık soyadınızı bilenler T.C kimlik numaranızı ve seri numaranızı da biliyorlarsa bir siyasi parti üyeliğiniz varsa sistemden görebilirler. Bunun için kimliğinizi ve anne kızlık soyadını gizli tutmaya özen göstermelisiniz.

Şimdi linkini vereceğimiz siyasi parti üyelik sorgulama ekranında bilginizi girdikten sonra herhangi bir siyasi parti üyeliğinizi görebileceksiniz. Eğer sizden habersiz üye olduğunuz bir siyasi parti üyeliğiniz varsa bunu iptal da edebilirsiniz. İptal yöntemin de paylaşacağız. Öncelikle siyasi parti üyelik sorgulama sayfasına buradan giriş yapınız. T.C kimlik numaranızı ve nüfus cüzdanınızda yazan seri no'yu yazıp sorgula diyin. Şimdi de anne kızlık soyadı bilgisini istenen harflerini kutucuklara yazıp ardından "kimlik bilgilerini doğrula"yı tıklayın. Siyasi parti üyelik durumu sorgu sonucu ekranı belirecektir, bu ekranda üyelik durumu bilgisi yer alacaktır. Eğer herhangi bir partiye üyeyseniz burada karşınıza çıkacaktır. Eğer herhangi bir partiye üyeliğiniz yoksa "herhangi bir siyasi parti üyelik kaydınız bulunamadı" bilgisi çıkacaktır.

Eğer beklenmedik bir üyelik bilgisi görürseniz veya bulunduğunuz siyasi partiyi terketmek, üyeliğinizi iptal etmek isterseniz bağlı bulunduğunuz partinin genel merkezine başvurarak ya da yargıtay cumhuriyet başsavcılığı siyasi partiler bürosuna başvurarak örnekteki gibi bir dilekçeyle siyasi parti üyeliği iptal edilebilir.

Güncelleme: Siyasi parti üyeliği e-devletten de sorgulanabiliyor artık: e-devlet parti üyelik sorgulama

Sponsorlu Bağlantılar

Facebookta oyun ve uygulama davetlerini engelleme

Sponsorlu Bağlantılar

Facebookta sürekli gelen oyun istekleri çoğunlukla rahatsızlık veriyor. Her gün sürekli bu davetler geldiği için diğer bildirimler önemsiz kalıyor ve tüm bildirimlere bakılmadan geçiliyor. Arkadaşlarınızı bu konuda kırmak istemiyorsunuz ve dile getirmiyorsunuz belki. O zaman bu oyun isteklerini tümden engellemek en makul çözüm oluyor. Şu an sıkça gönderilen oyun teklifleri belli başlı bir kaç oyunu kapsıyor. Bu oyunları ve uygulamaları engellemek o oyunlara ait istekleri, teklifleri de engellemiş olacak. Gerek uygulamalar gerekse oyunlar olsun aynı metotla engellenebilir.

Facebookta oyun davetlerini engellemeyle ilgili yöntemimiz şu; facebookta silik bir şekilde "insanları, yerleri ve diğer şeyler ara" yazan arama kutusuna oyun ismini yazınız. Çokça oynana bir oyun olduğu için arama kutusunda yazmanızı bitirmeden çıkacaktır, tıklayın. Oyunun sağ tarafında "uygulama sayfasını ziyaret et, paylaş, engelle, sorun bildir" yazılarını göreceksiniz.



Engelle seçeneğine tıklayın. Şöyle bir yazı belirecek ekranda; "x uygulamasını engellemek, başkalarının sana bu uygulamadan davetiyeler ve istekler göndermesini ve bu uygulamanın senin hakkında bilgi almasını önler. Bu işlem diğer insanların x uygulamasını yüklemeleri hakkındaki haberleri görmeni de engelleyecek." Hemen altında ise "onayla" ve "iptal" seçenekleri. Engelleme konusunda kararlıysak "onayla" dediğimizde facebookta istediğimiz oyunu ya da uygulamayı engellemiş olacağız.


Sponsorlu Bağlantılar

İhale sorgulama nasıl yapılır

Sponsorlu Bağlantılar

Ekap ismi verilen sistemde ihalelerin sorgulaması yapılabilmektedir. Ayrıca e-devlet sisteminden de ihale sorgulamak ve sonucu öğrenmek mümkün. Öncelikle ekap sisteminde ihale nasıl aranır, sonuca nasıl ulaşılır öğrenelim. Giriş yapacağımız site ekap. Buradan ihale işlemlerinin üzerine gelip "ihale arama" diyoruz.


Açılacak ekranda ihaleyle ilgili bildiğimiz verileri gireceğiz. Eğer ihalenin kayıt nosunu vs.. bilmiyorsak ihale bilgilerine ihaleyle ilgili belirgin kelimeler yazıp "kelimelerin herhangi biri" şıkkını işaretleyip güvenlik kodunu doğru yazıp ara diyebiliriz. Mesela ihale bilgilerine "gprs" yazıp ara diyelim. Belli başlı ihale ilanları çıktı karşımıza. Buradan bizi ilgilendiren ihale ilanının en solunda bulunan gri renkli klasör simgesi.



Resimde gördüğünüz yer. Bu simgenin üzerinde durduğumuzda ihale bilgilerini görüntüle yazacak. Tıklıyoruz ve bir bakışta ihale sayfasıyla karşı karşıya kalıyoruz.

Burada idare bilgileri, ihale bilgileri, ihale adı, ihale tarihi gibi bilgilerin yanısıra teklif verenler de görüntülenebilir. İhale sonuçlandığında ise yine buradan ihale sonucunu, ihaleyi hangi şirketin ne kadar maliyete aldığı bilgisini görebilirsiniz.

İhale aramanın diğer adresi ise E-devlet sistemi. E devlet sitesinden buraya tıkladığınızda gerekli bilgileri girdiğiniz takdirde ihale bilgilerini ve sonucunu görebilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar

Vergi kimlik no nasıl öğrenilir?

Sponsorlu Bağlantılar

Vergi no vergiyle ilgili işlemlerde ve diğer resmi işlerde işimize yarayacak bir numaradır. Vergi kimlik no sorgulamak için https://ivd.gib.gov.tr/ adresine gideceğiz. Doğrulamalar menüsünde bekleyecek, sonrasında ise aşağıda listelenmiş seçeneklerden vergi kimlik numarası sorgulama'ya tıklayacağız. 




Buradan sırasıyla soyad, ad, baba adı, doğum yeri ve doğum yılı bilgisi girilir ve ardından sorgula diyerek işlem sonucuna bakılır. Açılacak olan vergi kimlik numarası sorgulama sayfasında vergi kimlik numarası yazılıdır. Vergi kimlik numarası bölümünde bağlı bulunduğu vergi dairesi adı, hemen devamında ise faal olup olmadığı bilgisi görüntülenir. Vergi kimlik no sorgulama neticesinde görüntülediğiniz vergi numaranızı bir yere not edin, resmi işlerinizde lazım olacaktır.

Görüntülemiş olduğunuz vergi numarasını vergi levhası sorgulama sayfasında kullanabilirsiniz. Daha önce başlığını açmış olduğumuz vergi levhası sorgulama sayfasında vergi kimlik no ve vergi dairesi bilgilerini girdiğinizde matrah, tahakkuk ve yılı görüntüleyebilirsiniz. Yani hangi yılda ne kadar kazanılmış, ne kadar vergi ödenmesi gerekmiş, bu bilgilere ulaşılabilir. 

Sponsorlu Bağlantılar

İnternetten bordro sorgulama nasıl yapılır?

Sponsorlu Bağlantılar

Bordro işveren tarafından işçiye ödenen maaşın ayrıntılı dökümüdür. Her işçinin bu belgeye ulaşması yasal bir haktır. Şimdilik internette bu belgeye ulaşılabiliyor. Fakat sadece 657 sayılı kanun çerçevesinde çalışan memurlar bordrosunu görüntüleyebilir. Memurlar için maaş bordrosunun sorgulandığı sistem maliye bakanlığı tarafından kurulan e-bordro sistemidir. Bu sistem e-devlet üzerinden de çalışmaktadır. E devlet bordro sorgulaması için buraya, maliye sitesinden e-bordro sorgulaması içinse buraya(link geçersiz, e devlet sisteminden devam ediniz) tıklayınız.

E-bordro sisteminde tc kimlik no, memuriyet sicil no, emekli sicil no gibi bilgiler girildikten sonra hangi yıl ve aya ait bordro isteniyorsa o bilgi girilir. Sonrasında istihdam tipi seçilir ve resimdeki güvenlik kodu yazılıp bordro sorgulaması yapılır.

E-devlet sitesinde kimlik bilgilerinizle giriş yaptığınızda ve bordrosu e-devlet'te yayınlanan işçiler statüsündeyseniz ek bir bilgi girmenize gerek kalmadan erişim sağlayabilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar

E-okul sitesi nasıl kullanılır?

Sponsorlu Bağlantılar

Yaklaşık 5 yıldır hizmete giren ve milyonlarca öğrencinin sınav sonuçlarının, karne sonuçlarının, devamsızlık bilgilerinin, haftalık ders programının yayınlandığı e-Okul sistemi hakkında bilgiler vereceğiz. E-Okul nasıl kullanılır, notlara nasıl bakılır, devamsızlığa nerden bakılır gibi temel konular üzerinde duracağız. Ayrıca çocuğumun notlarını öğrenmek istiyorum diyen velilere de yardımcı olacağız. Birçok öğrenci bu durumdan hoşnut değil ama notların aile tarafından bilinmesi temel haktır. Veliler de düşük notlarını saklayan çocuklarına anlayışlı davranmalı, onları anlamalıdırlar. Kötü not hayatın sonu değildir, düzenli çalışmayla düşük notların üstesinden gelinebilir. Şimdi adım adım e-okul sistemi nasıl kullanılır anlatalım.

E okul sitesine giriş

Sistemin öğrencilere ve velilere hizmet eden sayfası için buraya tıklayınız. Bu sistem veli bilgilendirme sistemi olarak geçer. Resimdeki rakamlar bölümüne bastonlu adamın sağında bulunan rakamları yazınız. Öğrenci T.C kimlik no kısmına ise öğrencinin nüfus cüzdanı üzerinde bulunan T.C kimlik numarasınız yazın. Öğrenci okul no ise öğrencinin okul numarasıdır.


Öğrencinin okul numarasını bilmiyorsanız öğrenciye sorarak veya E-devlet sistemine girerek öğrenci okul numarasını öğrenebilirsiniz. E-okuldan öğrenci okul numarasının nasıl öğrenileceğine buradan bakabilirsiniz. Öğrencinin okul numarası da girilip tamam dendiğinde öğrencinin nüfusa kayıtlı olduğu ilçe, öğrencinin doğum yılı ve resimlerden hangisi olduğu gibi seçenekler çıkacak, bunları doğru bir şekilde girip tamam dediğinizde e okul sistemine girmiş olacaksınız.

E-Okul öğrenci notlarına nasıl bakılır?

Öğrencinin yazılıları öğretmen tarafından kontrol edildikten sonra puan verilir ve bu bilgi e-okul sistemine girilir. Aşağıdaki görselde öğrencinin sınavına nerden bakılacağı gösterilmiştir. Hangi sınıftaki notlarının görüntülenmesi isteniyorsa ona göre "öğrencinin sınıfları" seçeneğinden sınıf seçilir. Hemen altında "öğrenci bilgileri "yazan kısma tıklanır ve "not bilgisi" yazan seçeneğe tıklanır. Aşağıda bununla ilgili bir örnek var.



Buradan birinci dönem ve ikinci ders notları görüntülenebilir. Yazılı sonuçları puanlama şeklinde yazılmıştır, 70,80,100 şeklinde vs.. Bunların ortalaması alınmış ve puanın not karşılığı dönem sonuna not-puan şeklinde yazılmıştır.

e-Okul sisteminde devamsızlık bilgisi nasıl sorgulanır?

Öğrenci devamsızlığını yani okula gitmediği gün sayısını öğrenmek istiyorsa veya veli çocuğunun devamsızlığını görüntülemek istiyorsa e-okul sisteminde "öğrenci bilgileri" yazan kısma tıklayacak ve devamsızlık bilgisine tıklayacaktır. Buradan özürlü (raporlu) devamsızlıklar ile özürsüz (mazeretsiz) devamsızlık bilgilerini görebilirsiniz.

Haftalık ders programı öğrenme

Haftalık ders programı da yine e-okul sisteminden öğrenilebilir. "öğrenci bilgileri"ne tıklanıp "haftalık ders programı"na tıklanırsa eğer ders programı görüntülenecektir.

Seçmeli ders seçim işlemleri
Seçmeli ders işlemini sadece 4 ve 5. sınıf öğrencileri yapabilir.

E-Okul sistemiyle ilgili diğer bilgiler;

En üst sol menüde "sınav bilgileri" yazan kısım yazılılarla ilgili bölüm değildir, yazılı bilgisini yukarda anlatmıştık. Bu alan 8. sınıfların gireceği sınavla ilgilidir."Öğrenci bilgileri" menüsünde sınav tarihleri, aldığı belgeler, okuduğu kitaplar, davranış notları, yıl sonu notları, diploma puanı, nakil durumu seçeneklerinden de sizi ilgilendiren bölümlere tıklayarak bilgi edinebilirsiniz.

E-okul resmi değiştirme

Çoğu kişi okulda çekildiği fotoğrafları beğenmez. E-okul fotoğrafları olsun, paso kimlik fotoğrafları olsun genellikle insanlar o fotoğraflardaki halini beğenmezler. E-okul sisteminde ise öğrencinin veya velinin sistemden fotoğrafını değiştirme yetkisi yoktur. Bu yetki idareye, öğretmenlere aittir. Eğer öğrencinin fotoğraf değişimiyle ilgili bir talebi varsa bunu öğretmenine iletmesi gerekir, öğretmen veya idare uygun görürse fotoğrafı değiştirebilir.

E-okuldan nasıl çıkış yapılır
E-okul sisteminden çıkış yapmak için sağda bulunan kapatma simgesine tıklamalısınız.


Yukardaki görselde işaretli olan simge sistemden çıkış yapmanızı sağlayan simgedir.

Sponsorlu Bağlantılar

Çocuğun (öğrencinin) okul numarası nasıl öğrenilir?

Sponsorlu Bağlantılar

Öğrenci için okul numarası onun T.C. numarası gibidir. Okulda birçok işlemi okul numarasıyla yürütür. Yazılı kâğıdına Adı Soyadı ile birlikte okul numarasını yazar. Öğretmen sözlü yaptığında bazen okul numarasıyla seslenir. Böyle böyle öğrenci okul numarasını ezberler ve belki hayatı boyunca unutmaz. 

Peki veli için durum nasıldır? Öğrenci velisi için de bu bilgi önemlidir, çocuğuyla ilgili yapacağı işlemlerde okul numarası gerekli olacaktır.  Mesela E-okul sisteminde çocuğunuzun not bilgilerine ulaşmanız için bu bilgiye ihtiyacınız vardır. Ayrıca başka işlemler için de lazım olabilir bu bilgi.

Veli, çocuğun (öğrencinin) okul numarasını nasıl öğrenebilir?

Çocuğumun okul numarasını öğrenmek istiyorum diyen bir veli için durum oldukça kolay. Çocuğunuzun okul numarasını e-devlet sitesinden öğrenebilirsiniz. E-devlet sistemi için giriş yaptıktan sonra buraya tıkladığınızda okuyan çocuklarınızın öğrenci okul no bilgisini görüntüleyebilirsiniz.

Daha sonra bu bilgiyi e-okul veli bilgilendirme sisteminde kullanabilir ve çocuğunuzun notları, devamsızlığı gibi bilgileri görüntüleyebilirsiniz.


Sponsorlu Bağlantılar

Gss ve Sgk borçları nasıl öğrenilir

Sponsorlu Bağlantılar

Gss yani genel sağlık sigortası 2012'de hayatımıza giren ve herkesi sağlık sigortalı yapan bir sistemdir. Bir işte sigortanız tam olarak yatmıyorsa GSS'ye geçişiniz sağlanır. Eğer bir işte sigortanız tam yatıyorsa normal sigorta sağlık hizmetlerinden yararlanmaya devam edersiniz. Fakat 18 yaşından büyükseniz, öğrenciliğiniz yoksa, ailenizin sigortasından faydalanmayıp çalışmıyorsanız otomatik olarak GSS'ye geçişiniz sağlanır. Aileden yararlanma şartı ise öğrencilik devam ettiği sürece 25 yaşına kadardır. GSS'ye geçişte sosyal yardımlaşma vakfına gidilerek form doldurmak gerekiyor. Buna GSS gelir testi denmektedir. Gelir testi yapılmadığı takdirde her ay 210 lira borç yükleniyor kişiye. Ayrıca sigortası 30 günden bir gün dahi eksik olan kişilere kalan günler adedince prim borcu çıkartılıyor. Çoğu kişi halen bu uygulamanın kendilerini kapsamadığını, nasıl olsa hastaneyle işi olmadığı için borcun kendilerini ilgilendirmediğini düşünüyor ama durum böyle değil. GSS ile ilgili kapsamlı bilgiyi başka bir konuda tekrar paylaşacağız. Siz de GSS borçlusu, sgk borçlusu olabilirsiniz. Bunu sorgulamak içinse aşağıda vereceğim bağlantıyı kullanacağız.

Gss borç sorgulaması ve Sgk diğer borç sorgulamaları için buraya tıklayınız.


Gss borcu sorgulayacaksak eğer sorgu türünde "4b sigortalı ödemeleri" seçeneğini, sorgu tipinde ise "GSS prim" seçip T.C kimlik numaramızı yazıp ekrandaki "güvenlik kodunu" doğru bir şekilde yazıp "borç sorgula"butonuna tıklayacağız. En aşağıda sorgulama sonucunu göreceğiz. Eğer borçluysak en altta borç bilgilerimizi göreceğiz. Borç detayında kaç dönem borçlandığımızı ve faiz tutarını göreceğiz. Sağda ise internetten ödeme yapmak isteyenler için "ödeme yap" seçeneği mevcut.

Güncelleme: Değişen menüyle birlikte GSS primi borcu sorgulama yapmak isteyenler sorgu türü olarak diğer ödemeler, sorgu tipi olarak da gss prim seçerek işlem yapacaklardır.

Sponsorlu Bağlantılar

İnternetten tapu bilgileri nasıl öğrenilir?

Sponsorlu Bağlantılar

E-devletten tek tıkla tapu bilgilerine ulaşılabilir. Kişinin adına kayıtlı arsalar, tarlalar bu sistemde görüntülenebilir. Tapu bilgileri sorgulama sayfası için buradan devam ediniz. Sayfaya girildiğinde kişinin T.C kimlik numarasıyla eşleşen tapu bilgileri görüntülenir. Aşağıda hangi taşınmazların kişiye ait olduğu ve bunların nitelikleri, yani arsa, tarla bilgileri görüntülenir. Ada/parsel bilgilerinin bulunduğu bu sayfada detaylara tıklandığında arsa veya tarlanın yüzölçümü, hisse bilgilerine tıklandığında ise arsanın, tarlanın kaç kişiye ait olduğu bilgisi görünür. Tapu sahibi e-devletten sadece kendi tapusuna bakabilir, başkasınınkine bakamaz.

Tapunuzda yer alan ada, parsel gibi bilgileri imar sorgulama sayfalarında kullanarak, arsanızın son durumu hakkında bilgiler alabilirsiniz. Bazı arsalar, çeşitli imar planlarından dolayı bazen yeşil alana, ortaöğretim tesis alanı gibi planlara dahil edilmekte ve yeniden imara açılabilmesi epey zorlaşabilmektedir. Bu gibi durumlarda arsa sahipleri dava da açabilmekte ve mahkemeyi kazanmaları durumunda arsa bedeli alabilmektedirler. 

Elinizde çok eski bir tapu varsa, yine ilk paragrafta anlatılan e-devlet tapu sorgulama sayfasına girip durumu test etmeniz oldukça önemlidir. Çünkü zaman zaman  "tapum e devlette gözükmüyor" diyen vatandaşlar oluyor. Elinizde tapu olduğu sürece endişe etmemeniz gerekir fakat durumu netleştirmek için tapu dairesine gitmeniz gerekir. Eğer hâlâ üzerinizde görünüyorsa, e-devlet ile entegre edilmesini söylemek gerekir. Eğer tapunuz olduğu hâlde e-devlette tapunuz görünmüyorsa, şu kötü ihtimali de düşünmek gerekir: Birileri sahtecilikle arsanızı, evinizi satmış olabilir. Bu nasıl mümkün derseniz google'da "sahte tapu arsa" araması yaparak yüzlerce habere ulaşabilirsiniz. Ne yazık ki böyle bir ihtimal her zaman var. Böyle bir durumda araya fazla zaman girmemesi için ara ara e-devlet tapu sorgulama sayfasına girip tapunun hâlâ üzerinizde olup olmadığını yoklayınız. 

Sponsorlu Bağlantılar

İşkur iş başvurusu sorgulama

Sponsorlu Bağlantılar

Türkiye iş ve işçi bulma kurumu olan işkura herhangi bir iş için başvurduğunuzda işkura gidip sonucu öğrenmeye çalışıyordunuz. Artık işkura gitmeden E-devlet sisteminden işkur iş başvurusu sonucunuzu öğrenebilirsiniz.
İşsizlik memleketimizdeki en büyük sorun. Eğer yeterli bir paranız yoksa çalışmadığınız birkaç ay çalıştığınız ayların kazancınız da süpürüp götürecektir. Hepimiz iyi işlerde, iyi kazançlarla yaşamı idame etmek istiyoruz. Hepimiz bu konuda istediğimizi alamıyoruz ama en iyisini kovalıyoruz yine de. İşkur da işsizlerin sıkça uğradığı, işverenlerin de iş ilanı verdiği bir kurum. Bu kuruma binlerce insan başvuruyor. Başvuru takibi kolay olmuyordu ama artık bunu internetle çözmek mümkün.
E devlet sisteminden buraya tıkladığınızda işkur iş başvuru sonucunuzun ne durumda olduğunu öğrenebilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar

İnternetten vergi borcu sorgulama

Sponsorlu Bağlantılar

Vergi mükelleflerini yakından ilgilendiren bir konudur vergi borcu konusu. Vergi mükellefi bir yandan işlerini rayına oturtmaya çalışırken, diğer yandan vergi işleriyle uğraşır. Tabi her zaman vergi dairesine gidip borç sorgulaması yapamaz. Bu konuda internet imdadımıza yetişiyor yine. İnternetten vergi borcu sorgulaması yapılabilmektedir. Hem e-devlet sisteminden hem de internet vergi dairesi sisteminden vergi borçlarına ulaşmak mümkün. E-devlet sistemi vergi borç sorgulama sayfası için burayı internet vergi dairesi borç sorgulama sayfası içinse burayı kullanacağız .
E-devlet sistemine giriş yaptığımızda başka hiçbir bilgi girmeden vergi borçlarımızı görüntüleyebiliriz. İnternet vergi dairesi sistemine girişte ise t.c kimlik no, nüfus cüzdanı üzerinde yazan seri no, anne kızlık soyadı veya aileden birinin t.c kimlik no bilgisiyle vergi borçlarını öğrenebilmek mümkündür.

Vergi borçlarına gecikme faizi uygulanmaktadır. Bazı dönemlerde gecikme faizleri affoluyor. Yakın dönemde bu durum yine gerçekleşti fakat her zaman olacağı anlamına gelmez. Bu nedenden vergi borçlarınızı sık sık takip edip son ödeme tarihini geçirmemeniz gerekir.

Sponsorlu Bağlantılar

Hastane randevusu nasıl iptal edilir?

Sponsorlu Bağlantılar

Daha önce internetten hastane randevusu alma konusunu işlemiştik. Bu sistem sayesinde hastaneye gitmeden hastane randevusu alabiliyoruz. Sistemin yararlılığının yanı sıra aksi durumları yaşamak da mümkün. Randevuyu internetten alıyoruz ama randevu günü uygun olmayabiliyoruz. Randevu aldığımız halde saatinde gitmediğimiz zaman ve bunu tekrarladığımız vakit randevu sisteminden randevu alamaz hale geliriz. Bunun içindir ki eğer hastaneye gidemeyeceksek randevu saatinden 1 saat önce randevuyu iptal etmeye özen gösterelim.

İnternetten hastane randevusu alıp sonra iptal etmek istiyorsanız sisteme giriş yapıp sağ tarafta bulunan randevu geçmişine tıklayın. Randevularınızı göreceksiniz gelecek ekrandan. En üstteki son randevunuzdur, sağında ise iptal et seçeneği vardır. İptal et dediğinizde onay isteyecektir, onaylayıp randevunuzu iptal edebilirsiniz. Eğer randevunuza bir saatten az bir zaman kalmışsa randevunuz iptal olmaz.

Yukarıdaki anlatım eskidir. Güncel konular için aşağıdaki bağlantılara geçebilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar

Bimer nedir, nasıl kullanılır, sonucu nasıl öğrenilir?

Sponsorlu Bağlantılar

Bimer yani Başbakanlık İletişim Merkezi vatandaşların bilgi edinme hakkı için vardır. Vatandaşın devletle iletişimini sağlayan bu sistem bilgi edinmek, görüş/öneride bulunmak, istek, şikayette bulunmak için kullanılabilir. Peki bimer nasıl kullanılır, hangi yollardan ulaşılır?

Birçok yoldan bu sisteme ulaşmak mümkün. Birincisi "150" yi arayıp telefonda halini arzetmek. Diğeri ise internet yoluyla bimere talep yollamak. İnternet yoluyla bimer'e ulaşmak için buraya(bimer linki geçersiz) tıklayıp istek, ihbar, şikayet, görüş ve öneri seçeneklerinden birini işaretleyip bilgilerinizi tam olarak doldurup başvuru yap dediğinizde başvurunuz işleme alınır. Başvurunuz işleme alındığında "başvuru sayısı" verilecek, bunu not ediniz, başvurunuzu takip etmek için lazım olacak bu bilgi size. Ayrıca valiliklere, kaymakamlıklara gidip halkla ilişkiler bürolarına başvurulabilir.

Başbakanlık şikayet hattı, şikayet başvurusu olarak da bilinen Bimer sisteminde sonuçları internetten öğrenmek mümkün. Bimer başvuruları sonucu ise hem bimer sitesinden hem de e devlet sitesinden sorgulanabilir. Bimer başvuru sonucunu öğrenmek için e-devlet sistemini ve bimer sistemini kullanabilirsiniz.

Not: Bimer yerine artık Cimer vardır. Cimer başvurusu nasıl yapılır?

Sponsorlu Bağlantılar

Yurtdışından telefon getirip pasaportla açtırmak

Sponsorlu Bağlantılar

Yurtdışından getirilen telefonlar hiçbir işlem yapılmazsa eğer bir süre sonra aramaya kapanırlar. Bu telefonlar genellikle telefonculardan imei yüklemesi yapılarak açtırılıyorlar. Fakat bu işlemin sakıncası var ve ilerde tekrar kapanmasına neden olabilir.

Peki normal yoldan açtırılamaz mı yurtdışından getirilen telefonlar? Açtırılabilir. Yurtdışından gelen telefon bayiilerden ve e-devlet üzerinden kayıt altına alınabilir. Tabi ki pasaportla ve yurtdışından Türkiye'ye son bir ay içerisinde giriş yapmış olmak ve 2 yıldır bu işlemi tekrarlamamış olmak.

Yurtdışından getirilen telefonu açtırmak için ne yapmalı? Bu işlem ücretli midir?
Öncelikle herhangi bir vergi dairesine veya anlaşmalı bankalara gidip 115 liralık harç ödenmesi gerekmektedir. Sonrasında ise e-devletten işlem yapılabilir veya bayiiye gidip işlem yapılabilir. Bayiiye gidilecekse eğer pasaport, harç ödeme makbuzu ve bunların fotokopileriyle gidilmelidir. Ayrıca telefonu yanınızda bulundurmayı unutmayın.

Harç ödemesi yaptıysanız eğer hiçbir yerle uğraşmadan direkt e-devlet üzerinden kaydınızı yapabilirsiniz. İstenen bilgileri girdikten sonra devam et diyeceğiz ve gerekli işlemleri tamamladıktan sonra kaydımızın tamamlanıp tamamlanmadığını imei sorgulama sayfasından öğrenebileceğiz.

2013 itibarıyla bilgiler bu şekildedir.

Sponsorlu Bağlantılar

İstanbulkart vizeleri nasıl yapılır? Paso (Akbil) güncellemesi

Sponsorlu Bağlantılar

Adı değişmesine rağmen halen paso olarak bildiğimiz istanbulkart'ın milyonlarca kullanıcısı var. Bu kartlardan indirimli olan öğrenci, öğretmen kartlarının her yıl güncellenmesi gerekmektedir. Kişinin halen öğretmenliğe, öğrenciliğe devam etmesini belgelemesi gerekir, yoksa istanbulkartın güncellenmesi gerçekleşmez ve bundan böyle indirimli değil, tam basar akbili (kartı). Fakat bu işlem artık sisteme otomatik olarak yansımaktadır. Güncelleme işlemine vize denmektedir. Bu işlem, yani İstanbulkart vizeleri geçen yıl olduğu gibi yine otomatik satış makinelerinden yapılabilmektedir.
Fakat kurumunuzun İETT ile anlaşması yoksa sisteme düşmeyebilir, bu durumda öğretmen, öğrenci belgenizi alıp İETT başvuru merkezine gitmeniz gerekecektir. Vize işlemi için İETT başvuru merkezlerine gitmeniz gerekip gerekmediğini anlamak için ya da randevu almak için aynı sistemi kullanacağız. İett sitesine gidiniz.
Buradan randevu alıyormuşuz gibi ilerleyip tarih, saat bilgilerini girip kart türünü ve vize işlemi(süre uzatma) diyoruz, sonraki ekranda ise bilgilerimizi girip ilerle dediğimizde yukarıda kırmızı yazıyla bir uyarı görebiliriz. Uyarı şöyle; "Kartinizin vize islemi MEBBIS/YOKSIS verilerine gore otomatik olarak yapilmistir. Lutfen kartinizin guncelleme islemini OSM (otomatik satis makinesi) veya dolum bayilerinden yaptiriniz. Islem ucreti olan 5 TL bakiyenizden dusecektir."  
Bu uyarıyı görürseniz eğer İett şubesine gitmeden Kadıköy, Eminönü iskelelerinde görmüş olduğunuz Otomatik Satış Makinelerinden 5 TL karşılığı vize işlemini yapıp süreyi uzatmış olursunuz. Alacağınız fişten ya da herhangi bir akbil dolum tesisinde işlem sonrası alacağınız fişte istanbulkartınızın geçerlilik süresi yazacaktır.

Sponsorlu Bağlantılar

Aöf şifremi unuttum ne yapmalıyım?

Sponsorlu Bağlantılar

Açıköğretim sınav sonuçarına bakılan, bilgi güncellenen ve sınav giriş belgesinin alındığı AÖF büro sistemi şifresi bürolar tarafından öğrenciye kaydolduğunda verilmektedir. Sisteme ilk girişten sonra şifrenin değiştirilmesi istenir ve değişme işleminden sonra kişiye özel aöf web şifresi oluşturulmuş olur. Bu şifrenin unutulması, hatırlanmaması durumunda hatırlatma seçenekleri kullanılır. Daha önce hatırlatma seçenekleri aktif edilmemişse eğer, aöf şifremi unuttum diyen bir kişinin önünde AÖF bürosuna gitmekten başka bir seçenek yok. Telefonla bu şifrenin verildiği bilgisi doğru değildir, aöf şifresi için bizzat AÖF bürosuna gitmek gerekmektedir. Yeni şifre talebi için ücret ödemeniz gerekmez ayrıca.

Sponsorlu Bağlantılar

Aöf sınavı giriş belgesi

Sponsorlu Bağlantılar

Açıköğretim fakültesi giriş sınavları için sınava giriş belgesi gerekmektedir. Bu belge önceki yıllarda elimize posta yoluyla zarfın içinde ulaşırdı. Değişen sistemle artık bu belge evimize gelmiyor. Gerek güz dönemi, gerekse bahar dönemi olsun, artık tüm dönemlerde gireceğimiz sınavlarda bu belgeyi AÖF sisteminden temin edebiliyoruz. Yapacağımız ise sadece şu; Açıköğretim otomasyonuna giriyoruz, giriş;
Buradan T.C. kimlik no ve şifremizle sisteme giriyoruz. Ekranda sınav giriş belgemize ulaşacağımız menüyü göreceğiz. Tıklayarak Açıköğretim sınavına nerede gireceğinizi görebilirsiniz. Yazınınız varsa belgenin çıktısını alınız, yoksa eğer yazıcı olan bir bilgisayardan sisteme girin veya dosyayı kaydedip yazıcı olan bilgisayara takıp çıktı alınız.

Sponsorlu Bağlantılar

Açıköğretim üniversitesi 2013-2014 (AÖF) ara sınavı ne zaman?

Sponsorlu Bağlantılar

Açıköğretim fakültesinde kredili sisteme geçildikten sonra sınav sayılarında artış oldu. Daha önceki yıllarda güz dönemi ve bahar dönemi olmak üzere iki sınav oluyordu, cumartesi ve pazar gününe dağılım yapılarak. Yani bütünleme haricinde 4 sefer sınava gidiliyordu. Kredili sistemde ise dönem esas alınıyor ve yıl değil döneme göre değerlendiriliyor öğrencinin başarısı. Güz döneminde ara sınav (cumartesi-pazar) ve güz dönem sonu sınavı(cumartesi-pazar) olmak üzere iki etapta 4 gün sınava giriliyor. Aynı şekilde Bahar dönemi sınavlarına da girildiğinde 8 sefer sınava gidilmiş oluyor.
Yakın zamanda yine bu sınavlardan olan güz dönemi ara sınavı yapılacaktır. 2013-2014 AÖF güz dönemi ara sınavı tarihi ise 14-15 Aralık 2013'tür. Sınava girerken kimliğiniz, öğrenci kimliğiniz ve sınava giriş belgenizi yanınızda bulundurmayı unutmayın.

Sponsorlu Bağlantılar

Evlilerin kredi borcunun silinmesi hakkında

Sponsorlu Bağlantılar

2 hafta önce gündeme düşen evlilerin kredi borçlarının silineceği haberleri kyk'ya borçlu olanları heyecanlandırdı. Hem evlenenler hem evlenmeye hazırlananlar için bu haber sevinçle karşılandı. Evli olmayanlar da "evlenip borçlarımdan kurtulsam mı" diyecek hale geldi. Peki bu haber tüm kyk borçlularını ilgilendiriyor mu? Tüm öğrenciler için müjde sayılabilir mi?
Evlilerin öğrenim kredisi borçlarının silinmesiyle ilgili çalışma Gençlik ve Spor bakanlığı tarafından yürütülüyor. Kapsama alınanlar "okurken evli olanlar" ve "okurken evlenenler". Çalışmayla ilgili verilen bilgilere göre öncelikle evli olanların barınma sorununa çözüm getirilmesi öngörülüyor. Evlilerin yurt hizmetlerinden ücretsiz yararlanmasını sağlayan çalışmanın en ilgi çeken kısmı ise şüphesiz kredi borçlarının silinmesi.
Okul bittikten 2 yıl sonra binlerce öğrenci öğrenim kredisi borçlarını ödemeyle uğraşıyor, maddi açıdan sıkıntıya giriyor. Böyle bir haberin yayılması onları heyecanlandırdı fakat malesef bu çalışma sadece "üniversiteye devam eden evlileri" kapsıyor. Yani okul bittikten sonra evlenenlerin öğrenim kredisi borçlarının silinmesiyleilgili bir durum yok şimdilik, bu yanlış anlaşılmayı burada düzeltelim.

Sponsorlu Bağlantılar

Facebookta abone olduğum kişileri nereden görebilirim?

Sponsorlu Bağlantılar

Facebookta abonesi olduğunuz yani takip ettiğiniz kişileri görebilmek için en az bir kişiyi de olsa takip etmeniz gerekir. Takip ettiğiniz kimse yoksa takip edilenler kısmı görünmeyecektir, bu önemli bir bilgi. Takip ettiğiniz kişilerin listesini zaman tünelinizden "arkadaşlar" a tıklayıp gelecek ekranda "takip ettikleri" kısmına bakarak görebilirsiniz. Ya da "https://www.facebook.com/kullanıcıadı/following" şeklinde yazıp "kullanıcıadı"na kendi kullanıcı adınızı yazdığınızda takip ettiğiniz yani abone olduğunuz listeyi görebilirsiniz. Ayrıca sizi arkadaşlık listesinden silen fakat aboneliği açık olan kişileri de buradan görebilirsiniz. Arkadaşlarınız takip listesinde görünmezler, fakat arkadaşlığı sildiklerinde abonelikleri açıksa eğer takipçi listenize düşerler.

Facebook'ta takip ettiğiniz kişileri uygulamada nasıl görebilirsiniz, bir de ona bakalım.

Evvela profilinize gidin. Sonrasında arkadaş listenizin hemen üstünde "hakkında bilgileri gör" deyin.

                                       

             Sonra açılacak yerde biraz aşağıya inip "Takip" karşısında "tümünü gör" deyin.
               


Bu şekilde takip listenizi görebilir ve dilerseniz takipten çıkabilirsiniz. 

Sponsorlu Bağlantılar

Burs ve öğrenci kredisi ne zamana kadar alırım?

Sponsorlu Bağlantılar

Burs ve öğrenim kredisi ile ilgili bilgileriniz kyk veri tabanında tutulur. Bu bilgileri sorgu ekranlarında görebilirsiniz. Burs için ders bırakmama şartı bulunmaktadır, okuldan okula yönetmeliğin değiştiği bilgisi mevcut olduğu için kaç dersten sonra kesileceğiyle ilgili kesin bilgi veremeyiz. Öğrencinin rektörlük tarafından kyk'ya iletilen durumuna göre öğrencinin bursu kesilir, yani geri ödemeli krediye dönüşür. Dönüşme işlemi ise Eykül, Ekim, Kasım, Aralık aylarını kapsar. Bu aylardan sonra kredi kesilir ve geri ödemeli krediye devam etmek istenirse işlem yapılır. Kısacası hiç ders bırakmayan kişinin burs kriterlerine göre bursu kesilmez, ama her bırakılan ders bursun kesilmesiyle ilgili soru işaretleri doğurur. Kyk bursu okul bitiminde Haziran ayında son olarak ödenir.

Geri ödemeli öğrenci kredisi ise duruma göre ödenir. Genellikle okul bitimindeki son Eylül ayına kadar ödenir.

Konu 2013 yılına ait olup güncel bilgileri takip ediniz.

Sponsorlu Bağlantılar

Kyk borçları (Geri ödeme, katkı kredisi) nasıl ödenir?

Sponsorlu Bağlantılar

Kyk borçları yani geri ödeme kredisi, katkı kredisi gibi borçlar okul bittikten 2 yıl sonra ödenmeye başlar. Bu ödemeyi ödeme planı geldikten sonra ödemeye başlarsınız. Eğer borcunuzu ertelemeyi düşünüyorsanız belli oranlarda faiziyle birlikte yeni bir ödeme planı isteyebilirsiniz. Bunun için de dilekçe yazmak gerekiyor kyk'ya. Fakat tekrar belirtelim ki erteleme daha fazla borç ödeme anlamına geliyor.

Eğer ödeme planınıza uygun bir şekilde ödeme yapmak istiyorsanız Ziraat Bankasından ödeme yapabilirsiniz. Ziraat Bankasında sıra alıp T.C. kimlik no ile geri ödeme kredisi, katkı kredisi borçlarınızı öğrenebilir ve taksitlerinizi ödeyebilirsiniz. Diğer ödeme şekli ise ödeme kabul eden Ziraat Bankası bankamatikleri. Ziraat Bankası ATM'lerinden ödeme yapmak istiyorsanız kartsız işlem için tıklıyor ardından üniversite ödemeleri diyerek T.C numaranızı yazıp ekrandaki borcunuza göre ödeme yapıyorsunuz. Ekranda kredi yapılandırılmış ve yapılandırılmamış seçeneklerinden size uygun olanı seçiniz. Eğer "kredi yapılandırılmamış" seçtiğinizde borcunuz yok veya hata veriyorsa "kredi yapılandırılmış"ı seçerek işleme devam ediniz.  T.C numaranızı doğru yazmaya da dikkat edin. Diğer ödeme şekli ise Ziraat Bankası internet bankacılığını kullanarak yapılan ödeme fakat bunun için Ziraat Bankası hesabınız ve hesabınızda para olması gerekmektedir. Makbuzlarınızı, ödeme fiş ve dekontlarını saklayınız.

Kyk borç sorgulama sayfasıyla ilgil bilgi için buradan;
Ödenmiş kyk borçlarının sisteme düşmemesiyle ilgili bilgi için buradan devam ediniz.

Okuduğunuz konu 2013 yılına ait olup, konu ile ilgili güncel bilgileri takip ediniz. 

Sponsorlu Bağlantılar

Kyk borcunun vergi dairesine bildirilmesi

Sponsorlu Bağlantılar

Önceki konumuzda sözünü ettiğimiz borcun vergi dairesine bildirilmesi konusunu biraz açalım istedik. Bildiğiniz gibi okul bitiminden bir yıl sonra ödeme planı gelir ve bir yıl sonra da ödeme yapmanız istenir. Bu ödemenin bir planı vardır. Mesela Haziran ayı bitmeden Haziran ayında 210 TL ödeme yapmanız istenir. Siz sürekli bunu Belirtilen aydan sonraki günlerde ödeseniz dahi ödeme planına uymadığınız kabul edilir ve bir gün kyk sistemine girdiğinizde "Borcunuzu düzenli ödemediğiniz için, 351 sayılı kanunun 17. maddesi hükmü gereğince, tahsili yapılmak üzere yetkili vergi dairesine bildirildiniz. Borcunuzu Temmuz ayı içerisinde ilgili vergi dairesine ödeyebilirsiniz" şeklinde bir uyarı ile karşılaşabilirsiniz. Aşağıdaki görseli de örnek olarak veriyoruz, sizde farklı ay yazabilir.



Bu uyarıyla karşılaştıktan sonra malesef artık bankadan ödeme yapamazsınız. Vergi dairesi ismini duyunca hemen endişelenip icrayı getirmeyin aklınıza. İcra, haciz bir sonraki aşama oluyor. Yani vergi dairesine ödeme yapmazsanız eğer icra durumuyla karşı karşıya kalabilirsiniz.

Peki bu uyarıyla karşılaştıktan sonra ne yapmak gerekir? Yapılacak işlem şöyle olacak. Uyarıya göre belirtilen vergi dairesine gitmemiz gerekmektedir. Örneğin "Rıhtım veraset ve harçlar vergi dairesi" yazıyorsa bunun dışında başka bir vergi dairesine gitmeyiniz. Yapacağınız ilk iş kyk sitesinde yazan vergi dairesini google'da aratmak ve adresine ulaşmak. Sonrasında uygun bir günde vergi dairesine gidiniz danışmadan kyk ödemesi yapılacak vezneyi sorunuz. Sizin gibi aynı durmdan orada olan kişileir de göreceksiniz. Veznede "öğrenci ödemeleri için üst kattan ödeme planı çıktısı alınız" yazısı görürseniz üst kata çıkıp ödeme bilgilerinizi isteyiniz. İşte bu belge bundan sonra uymanız gereken ödeme planı olacak. Kyk'dan vergi dairesine iletilmiş olan borçlar vergi dairesinin kendine ait ödeme planıyla size verilir. Bu belgeyle vezneye gidip ödeme planında belirtilen şekilde ödeme yapabileceğiniz gibi tüm borcunuzu da ödeyerek işleminizi sonlandırabilirsiniz. Vergi dairesinden alacağınız ödeme makbuzlarını mutlaka saklayınız. Çünkü vergi dairesine ödenen geri ödeme ve katkı borçları kyk sitesine hemen düşmüyor, bazen 2-3 ayı buluyor sisteme düşmesi.

Sponsorlu Bağlantılar

Kyk borcunu ödediği halde borçlu görünenler

Sponsorlu Bağlantılar

Öğrenim kredisi ve diğer borçlar okul bittikten 2 yıl sonra ödenmeye başlanır. Ödemeyle ilgili elinize kağıt ulaşır ve ödeme planı belirlenip ayda ne kadar ödeme yapacağınız yazar. Kağıt elinize ulaşsın ya da ulaşmasın bu bilgiyi kyk sitesinden de görebilirsiniz. Öğrenim ve katkı kredisi sorgulama ile ilgili daha önce şu başlıkta bilgi vermiştik. Öğrenim ve katkı kredisi borcu sorgulama 

Borcunuzu sorguladığınızda aldığınız krediyi ve ödediğiniz tarihler, ödenmesi gereken tarihler yazar. Fakat bazen ödeme yapıldığı halde sistemden borcun silinmediği görünür. Bu durumun iki nedeni vardır. Birincisi ödenen kredi borçlarının sisteme hemen düşmemesi, ikincisi ise borcunuzun vergi dairesine bildirilmiş olması.

Birincisinde sözünü ettiğimiz geç yansıma her ay yaşanan bir durumdur. Mesela 8 Ocak'ta yaptığınız ödeme sisteme 14,15 Ocak'ta baktığınızda halen görünmeyebilir. Kyk sitesinde belirtilene göre ayın 15'inden sonra görünür ödemeler fakat bazen daha sonraları bile görünmediği olur. Eğer ödemenizi yapmışsanız ve banka ödemenizi kabul etmişse, makbuzunuzu saklayın, bir sorun olduğunda elinizde belge olmuş olur, kyk da olası bir hatada düzeltmeye gider.

Diğer durum ise vergi dairesine bildirilen borçlar. Ödeme takvimine dikkat etmediğiniz takdirde Kyk borçları vergi dairesine iletiyor ve bankadan ödeme kabul etmiyor. Bu durumda belirtilen vergi dairesine gidip ödeme yaptığınızda sistemde yine borcunuz düşmeyecek. Bu şekilde 2-3 ay beklemelere rağmen borçlarının halen sistemden düşmediğini aktaran arkadaşlarımız var. Kyk bununla ilgili bir açıklama yaptı, vergi dairelerine iletilen borçların ödemeleri sisteme epey geç yansıyor. Borcunuzu ödediyseniz makbuzunuzu saklayın ve endişelenmeyin. Vergi dairesinden borcunu ödeyip sisteme yansıyan arkadaşlarımız da var fakat çoğunun halen borcunun kyk sitesinden düşmediği bir gerçek. Dediğimiz gibi makbuzunuzu saklayın ve düşeceğinden şüpheniz olmasın, fakat olası bir aksaklıkta ödemenizi belgelemeniz için de makbuzunuzu kaybetmeyin.

Sponsorlu Bağlantılar

2014'te öğrenim kredisi ve bursta artış olacak mı?

Sponsorlu Bağlantılar

Öğrenim kredisi ve burs alan yüzbinlerce öğrenci 2014'ü bekliyor Çünkü her yeni yıl yeni uygulamalar ve yeni zamlar anlamına geliyor. Gerek öğrencilerin, gerekse işçilerin bir sonraki yıl da aynı ücreti alması normal değildir. Ürün fiyatları değişiyor, kiralar artıyor, giderler artıyor, doğal olarak alınan ücret de ihtiyaçları tam olarak karşılamıyor. Öğrencilikte maddi sorunlara kafaya takmak ise derslerde ciddi sıkıntılar yaratıyor, sınavlar başarısız geçiyor. Bundan dolayıdır ki öğrencilerin burs ve öğrenim kredilerinde zam beklentisi var. Şimdilik burslara ve öğrenim kredilerine zam geleceği haberleri söylentilerden ibaret, kesinleşmiş bir durum yok. Bu konuda net bir bilgi olduğunda ise sizlerle paylaşacağız.

Sponsorlu Bağlantılar

Facebookta eski gönderileri görme veya silme

Sponsorlu Bağlantılar

Facebook zaman tüneline geçtikten sonra eski paylaşımları görmekte sıkıntılar yaşar hale geldik. Şöyle 10 gönderi geriye gittiğimizde sadece en çok beğenilenleri görüyoruz, diğerlerini göremiyoruz. Gerek bizim gerekse başkalarının eski gönderilerine ulaşmanın yolu paylaşımlara ulaşılacak kişinin duvarındayken sağdaki 2013,2012, 2011... li kısmı kullanmaktır. Bunlardan örneğin 2011'e tıkladığımızda kişinin o zamanlara ait gönderileri varsa eğer kısıtlı görünecektir, sadece çok beğenilenler çıkacaktır karşınıza. Bu gönderilerin arasında ise "29 Eylül - 30 arasındaki diğer gönderiler" gibi bir seçenek göreceksiniz. Tıkladığınızda o aralıktaki tüm gönderileri izlemeniz mümkündür. Bunu kendi duvarınızda da başkalarının duvarında da yapabilirsiniz. Bir de zaman şimdiye kadar beğendiğiniz, yorum yaptığınız, paylaştığınız ne varsa hepsini görebileceğiniz hareketler dökümüne ulaşmanın yolunu belirtelim. Sağdan hesap ayarlarına, oradan da gizlilik'i tıklıyoruz. Yani https://www.facebook.com/settings?tab=privacy kısmına geliyoruz. "Paylaştıklarımı kimler görebilir"in karşısında "hareketler dökümünü kullan"ı göreceksiniz.



Tıkladığınızda şimdiye dek facebooktaki tüm aktivitelerinizi görebilirsiniz. Sağdaki tarihleri kullanarak belli bir tarihte yaptıklarınızı, paylaştıklarınızı görmeniz mümkün.

Facebookta eski gönderileri silme olayını da buradan tek tek yapabilirsiniz. Beğendiklerinizden vazgeçmeniz de mümkün. Facebookta eski paylaşımları toplu olarak silmek programsız mümkün değil şimdilik. Sadece eski gönderileri sınırlama yani saklama var. Bazı uygulamalarla gönderileri toplu silmenin mümkün olduğu söyleniyor fakat bu uygulamaların güvenilirliği tartışılır. Facebook tüm gönderileri toplu olarak silmeyi kolaylaştıracak bir seçenek sunana dek tek tek elle silmeyi veya geçmiş gönderileri sınırlandırmayı tavsiye ederiz. Gönderilerin sağında bulunan silik şekle tıklayarak gönderi silinebilir.

Güncelleme:




Hareketler dökümü artık profil sayfanızda üç nokta simgesine tıklandığında görüntülenebiliyor. Dökümde neler paylaştığınız, nereye katıldığınız, ne yorum yaptğınız, neleri beğendiniz hepsi görüntüleniyor. Bu sayede geçmiş paylaşımları görme hem de silme olanağına kavuşacaksınız. 

Sponsorlu Bağlantılar

Twitter nasıl kullanılır? Başlık başlık anlatım

Sponsorlu Bağlantılar

Günümüzde sosyal medyanın gücünü anlatmaya gerek yok. İnternet eşittir sosyal medya oldu. Sosyal medya diyince de en başta facebook ve twitter geliyor. Facebook ile ilgili anlatımlar yapıyoruz zaman zaman. Facebook twitter'a göre kullanımı daha kolay görünen bir site. Twitter'a ilk defa girenler ise yabancılık çekiyorlar. Twitter nasıl kullanılır, nasıl arkadaş eklenir, kimlerle nasıl iletişim kurulup mesajlaşılır öğrenmek istiyorlar. Biz en baştan twitter nasıl kullanılır anlatalım. Öncelikle bir twitter hesabı alıp twitter dünyasına atılın. Twitter'a nasıl kayıt olunur konusunu şurada işlemiştik. Üye olduktan sonra profil fotoğrafı belirleyebilirsiniz.

Twitter profil fotoğrafı nasıl değişir?

Twitterda profil fotoğrafı belirlemek için diğer ayarlarda da sıkça kullanacağımız "ayarlar"a gitmemiz gerekmektedir. Bunun için en üstte sağda dişli çark şeklindeki simgeye tıklayıp "ayarlar" a tıklayınız.

Soldaki menülerden "profil"i seçiniz. Fotoğraf bölümünden "fotoğraf değiştir"e tıklayıp profili fotoğrafınızı değiştirebilirsiniz. 

Twitter profil kapak fotoğrafı nasıl değişir? 

Sağ üstte ayarlar dedikten sonra profile tıklayıp profil fotoğrafımızı değiştirmiştik. Şimdi ise Fotoğraf değiştir'in altında başlık seçeneğini görüyoruz, "başlığı değiştir" şeklinde görünen kısma tıkladığınızda twitter profilinizin içinde bulunduğu alanı seçmiş olacaksınız. Bu, twitter sayfanızın arka planı değil, profil resminizin arka planıdır. Facebook kapak gibi düşünebilirsiniz. Değiştir diyerek bilgisayarınızdan uygun bir fotoğraf, çerçeve vs.. ekleyebilirsiniz.

Twitter arka plan, tema nasıl değişir?

Twitter arka plan dediğimiz, tüm tweetlerinizin, profil fotoğrafınızın, başlığınızın vs.. bulunduğu alanın arka planında kalan kısımdır. Bunu değiştirmek veya ilk defa yeni bir arka plan eklemek için sağda dişli çark simgesine tıklayıp soldaki menülerden tasarım'ı seçiniz. Dilerseniz https://twitter.com/settings/design şeklinde giriş yaparak da bu alana ulaşabilirsiniz. Buradan hazır bir tema seçebilirsiniz veya bilgisayarınızdan fotoğraf seçebilirsiniz. Bilgisayardan fotoğraf seçmek için aşağıda bulunan "arka planı değiştir" kısmına tıklayıp "mevcut resimlerden seç" seçeneğine tıklayıp bilgisayardan twitter için arka plan resmi seçebilirsiniz.

Twitter'da tweet nasıl atılır (durum nasıl güncellenir)

Twitter'da tweet atmak için yukardan anasayfaya tıklamanız gerekir, yani adres çubuğunda "twitter.com" yazmalıdır. 
Ekranda görünen alan, twitterda durum güncellediğimiz yani tweet attığımız bölüm. Buraya 140 karakter yazabilirsiniz sadece, boşluklar, ünlemler karaktere dahildir. Her yazdığınız karakterde daha ne kadar karakter hakkınız kaldığı yazılıdır, örnekteki deneme tweetinde 127 karakter kalmış. Yani tek bir tweette 140 karakter yazma hakkına sahipsiniz. Tweeti tamamladıktan sonra tweet butonuna tıklayıp durumunucu güncellemiş olursunuz.

Tweet (gönderi) nasıl silinir?

Yazdığınız bir tweeti silmek istiyorsanız bunun için yukarıdaki Anasayfa, @bağlan seçeneklerinin yanında bulunan "Ben"e tıklayacaksınız. Burada yazdığınız ve alıntıladığınız tüm tweetler görünecektir. Silmek istediğiniz tweetinizin üzerine mouse ile geldiğinizde "sil" seçeneği aktif olacaktır, sil diyerek onaylayıp tweetinizi silmiş olursunuz.

Retweet nedir, nasıl kullanılır?

Twitterda en sık kullanılan kavramlardan biri retweetdir. retweet tıpkı facebookta bir kişinin gönderisini olduğu gibi paylaşma olayıdır. Yani kişinin yazısını kopyalamadan, tek tıkla paylaş diyerek yapılan bir işlemdir. Twitterda retweet şöyle yapılır; beğenilen veya gerekliliğinden paylaşılması gerektiği düşünülen tweetin üzerine gelinir ve "retweetle" seçeneğine tıklanır. Retweetle dedikten sonra karşımıza gelecek ekranda retweet işlemini onaylayabilir veya silebilirsiniz. Retweeti sonradan silmek istiyorsak eğer tıpkı kendi göndermizi silmiş gibi yaparak silebiliriz. Yani "Ben" kısmına gidilir ve retweetin üzerine gelinip silinir. 

Twitterda tweet (gönderi) nasıl beğenilir?

Twitterda gönderi beğenmenin yolu retweet veya favoriden geçer. Fakat her retweet beğeni yerine geçmeyeceğinden favori bunun için daha uygundur. Bunun için de kişinin tweetinin üzerine gelip favorilere ekle diyebiliriz.

Twitterda birine mesaj atmak ya da iletişim kurmak nasıl olur?

Twitterda mesaj atmak için o kişinin sizi takip ediyor olması gerekir. Eğer kişi listenizde fakat sizi takip etmiyorsa mesaj atamazsınız. Fakat bir kişi listenizde olsun veya olmasın onunla yine iletişim kurabilirsiniz. Bunun yolu ise mesaj değil kişiden bahsetmektir. Bu da kişinin profilinde resimde gösterdiğim kısma tıklayıp "...adlı kişiyi tweetle" ye tıklayarak yapılabilir. Veya tweet attığınız bölümde "@" yazıp kişinin kullanıcı adını yazarak istediğinizi yazabilirsiniz. Unutmamalısınız ki bunu yaptığınızda twitter hesabınızın anasayfasında görünecektir bu yazdığınız. 

Twitterda yorum yapmak

Twitterda yorum yapmak facebooktakinden farklı fakat benzer mantıkla yapılır. Kişinin herhangi bir tweetine tıklayıp "....adlı kişiyi yanıtla" diyerek yorum yapmış olursunuz. Yine belirtelim ki bu yorumunuzu herkese açık olur, özel mesaj gibi olmaz. 

Bizi retweet yapanları nasıl görürüz?

Tweetlerimizi favorilerine alanları, gönderilerimizi retweet edenleri ve bizden bahsedenleri üstte Anasayfa yazan bölümün yanındaki "@Bağlan" kısmında görebiliriz.

TT listesi ve Hashtag nedir?

Hashtag'ı örnekle açıklamamız gerekir. Örneğin #camlicatepesi bir hashtagdir ve bu "hashtag"e tıkladığınızda aynı hashtagi kullanarak atılmış tweetleri görebilirsiniz. Bunu da en çok TT listesinde görebilirsiniz. TT listesi anasayfada solda gündem başlığı altında görünür. Orada yazanlar bulunduğunuz ülkede gün içinde en çok tweetlenen kelimeler, deyimlerden oluşur. Biz bu yazıyı yazarken twitterda #ÖyleÇok şeklinde TT listesine girmiş bir hashtag gördük. Bu hashtage tıkladığınızda bu sözcüğü içinde barındıran seri bir şekilde yenilenen  tweetler göreceksiniz. Eğer twitterda takipçileriniz olmasını istiyorsanız bu hashtagler önemlidir. Bu hashtagleri kullanarak daha fazla kişinin dikkatini çekecek tweetler atmak sizin elinizde.

Twitter kişi takip etme ve takip edenleri görme

Twitterda kişi takip etme arkadaş eklemek gibi değildir, siz bir kişiyi takip edebilirsiniz ve o kişi sizin takip ettiğinizi görebilir ama sizi takip etmemeyi seçebilir. Ayrıca karşılıklı takipleştiğiniz biri sizi takip etmeyi bıraktığı halde anasayfanızda görünmeye devam edebilir. Twitterda kişi takip etmek için kişinin profiline girip "takip et" demek yeterlidir. Kişinin gönderileri gizliyse takip isteğini kabul etmeyi bekleyeceksiniz. Kişiyi takip ettiğinizde tweetleri anasayfanızda görünecektir, facebooktaki gibi. Sizi takip edenleri görmek istiyorsanız anasayfanızda tweet yazdığınız bölümün üstünde kaç tweet attığınız  takip edilen ve takipçi seçeneklerini göreceksiniz. Buradan ister sizi takip edenlere isterseniz takipçisi olduklarınıza bakıp düzenlemeler yapabilirsiniz.

Twitter ile ilgili genel hatlarıyla yazacaklarımız şimdilik bu kadar. Twitter ile ilgili sormak istediğiniz diğer konuları bu başlık altında yazabilirsiniz. İyi tweetler. 

Sponsorlu Bağlantılar

Yandex.Metrica