Çay nasıl yapılır? (demlenir)

Sponsorlu Bağlantılar

Kültürümüzün geleneksel içeceği sayılan çayı yapmayı biliyor muyuz? Birçoğumuz için bu sorunun cevabı evet olsa da, bu başlığı lüzum gördüğümüz üzere açmış bulunuyoruz. Çay yapmayı öğrenmek isteyen sevgili ziyaretçilerimize, "çay nasıl demlenir"i anlatmaya çalışalım. Şunu baştan belirtmek gerekir ki, farklı çay kaynatma teknikleri vardır ve bu bazen yöreden yöreye değişebilmektedir. Hatta, evdeki çay yapmanın ve çay ocağındaki çay yapmanın dahi birbirinden farklılıkları olabilir. Biz ise en iyi lezzete ulaşmaya çalışacağız. Bizim yöntemimizde iki âdet çaydanlık kullanılacaktır. Hani takım olarak, altlı üstlü aldığımız çaydanlıklardan.

* Öncelikle büyük çaydana biraz su koyuyoruz. Ne kadar su konacağı çaydanlığın boyutuna ve kaç kişilik çay yapılacağına göre değişebilir. Biz iki kişilik bir çay denemesi için büyük çaydanlığın su dökülen kısmına gelecek kadar su dolduruyoruz. Kaç bardak çay içeceğinizi düşünüp ona göre dolduracağınız suyu hesap edebilirsiniz. Ardından ocağa koyup orta ateşte kaynamaya bırakıyoruz. 



* Su ile dolu büyük çaydan ocakta ısınırken kaynama daha hızlı gerçekleşsin diye üzerine boş demliği koyabiliriz, demliğin yanmaması için de içine hafif su koyabiliriz. Biz hafif su koyuyoruz demliğe (küçük çaydana)

* Dem yıkanır mı? Kimi kültürde dem yıkanır, kiminde yıkanmaz, bu konuda farklı görüşler var. Yıkanacaksa eğer soğuk suyla yıkanması önerilmektedir. Biz yıkamadan işlemimize devam edeceğiz. Büyük çaydandaki su kaynamaya başladığında üzerindeki demliği alıyor ve içilecek çay miktarına göre değişmekle birlikte, 2 çay kaşığını demliğe boşaltıyoruz. 



* Kaynayan suyun yarısını ya da yarısından biraz daha fazlasını çay koyduğumuz küçük çaydanlığa hafifçe döküyoruz. Büyük çaydandaki su azaldığı için musluk ya da içme suyu kullanarak eski seviyesine gelene kadar su dolduruyor ve yeniden ocağa koyup kaynamasını bekliyoruz. Ve tabii ki dem ve sıcak su ilave edilmiş çaydanlığı da büyük çaydanlığın üzerine koyuyoruz. 

* Kaynama öncekinden daha hızlı gerçekleşecektir. Kaynama başladığında (su fokur fokur olduğunda kaynamış sayılır) birkaç dakika beklenir. Birkaç dakika daha kaynadığında altını kısabilir ya da kapatabilirsiniz. Acelenize yoksa eğer demin oturması ve daha iyi hale gelmesi için ortalama 5 ya da 10 dakika bekleyebilirsiniz. 

* Çayınız hazırdır artık, soğumaması için çok kısık ateşte bekletebilirsiniz. 

Youtube ve benzeri platformlarda çayın farklı şekillerde yapıldığını görebilirsiniz, bunların çoğu doğrudur, sizler de kendi tekniğinizi geliştirebilirsiniz. Yukarıda uzunca anlattığımız çay nasıl demlenir'in cevabı aslında daha da basittir: Suyu kaynat ve çaya dök. Hemen hemen tüm çay çeşitleri aynı mantıkla yapılır. İlk denemenizi yapmaktan çekinmeyin (ocağı kullanmayı bilmiyorsanız çekinebilirsiniz). Farklı videolar ve kaynaklardan da bakarak işin mantığını çözün ve güzel bir çay demleyin. 

Çay yapmayı öğrendiyseniz sıra Türk kahvesi hazırlamakta: Türk kahvesi nasıl pişirilir?


Önemli not: Eğer yetişkin değilseniz ve gaz/tüp ile aranız iyi değilse, yetişkin birinin gözetiminde çay yapmanız önerilir.

Sponsorlu Bağlantılar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

"Yorum Gönderme" yazısına tıkladığınızda, aşağıda yorum yazma kutucuğu belirecektir. Yorumunuzu yazdıktan sonra bir kez "yayınla" butonuna tıklamanız yeterlidir. Yorumunuz denetimden geçtikten sonra yayımlanır. Lütfen nezaket kurallarına özen gösterelim.

Yandex.Metrica